Foutmelding

Bezienswaardigheden in Malaga

Op vakantie naar Spanje met Sunweb

malaga, kathedraal, bezienwaardigheden

Málaga ontdekken

De stad Málaga ligt aan de toeristische Costa del Sol op 100 kilometer van de Straat van Gibraltar. Málaga wordt omgeven door bergen en doorkruist door twee rivieren, de Guadalmedina en Guadalhorce. De stad heeft een heerlijk mediterraan klimaat, niet heet zoals in Sevilla en met milde temperaturen in de winter.

Malaga is inmiddels een echte cultuurstad geworden. Steeds meer toersiten weten deze geweldige stad te ontdekken in het zuiden van Spanje. Naast de geweldige cultuur kun je in deze stad echt genieten van gastronomische hoogstandjes. Zelfs shoppen is leuk in deze stad.

En hou je van spanning dan is er de stierenarena Plaza de Toros die vlakbij het La Malagueta strand ligt. De arena wordt ook La Malagueta genoemd. De bouw van de arena is begonnen in 1874 en was twee jaar later gereed. De arena is volledig in Mudejarstijl gebouwd en geeft plaats aan 15.000 toeschouwers. Beroemde torero’s als Manolete en Curro Romero hebben de ring betreden. Het is een van de hoogtepunten van deze prachtige stad.

Maar buiten dit alles geeft Malaga je ook nog steeds dat aristocratische gevoel van weleer. Er zijn voldoende plekken in Malaga die dit oproepen en dat is niet zo vreemd want deze stad wordt door somiggen nog steeds als aristocratisch gezien.

Het Palacio Marqués de Valdeflores stamt uit de 18e eeuw en is daar een goed voorbeeld van. Het gebouw geeft een indruk van het leven van de aristocratie in de stad in de laat 18e eeuw. Het gebouw heeft drie verdiepingen en heeft een centrale patio omgeven door galerijen met prachtig arabisch mozaïekwerk. Binnen bevindt zich een prachtige trap met balustraden gemaakt van Carrara marmer. Het Palacio Marqués de Valdeflores is te vinden aan de Calle Carreteria 60.

Bijzondere bezienswaardigheden

Het Alcazaba is een prachtig voorbeeld van de versterkte paleizen die in de meeste moorse steden het middelpunt vormden. Met de bouw van het Alacazaba was men al in de 9e eeuw begonnen, maar het paleis werd in de 11e eeuw sterk uitgebreid en torent nu boven de volle straten van Málaga uit. 

Het Alcazaba bestaat uit een aantal gebouwen die met elkaar verbonden zijn door geplaveide borstweringen, arcaden en terrassen met bomen, fonteinen en vijvers. Bij de toegangspoort bevindt zich het restant van het Romeins theater. Dit theater werd in 1950 blootgelegd. Veel Romeinse pilaren en kapitelen zijn in muren van het paleis verwerkt. Het is er werkelijk prachtig.

In het bovenste deel van het paleis is het Museo Provincial de Arqueological, het archeologisch museum gevestigd. Boven het hoogste deel van het Alcazaba ligt het 14e eeuwse Castillo de Gibralfaro, hier is een militair museum gevestigd. Vanaf de borstwering van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Málaga en de Middellandse Zee. Het voelt aan alsof je naar een schilderij kijkt als je hier staat.

De Plaza de la Merced was eens een vrije marktplaats net buiten de originele stadsmuren, waar kloosters en een ziekenhuis te vinden waren. Koning Ferdinand en koningin Isabella kwamen via dit plein de stad Málaga binnen na de Reconquista van Spanje.

Nog tot de dag van vandaag wordt het plein gezien als de wieg van de vrijheid. In het midden van het plein staat een obelisk ter herinnering aan de liberale generaal Torrijos en aan zijn bijdrage aan het verdedigen van burgelijke rechten. Op het plein is ook Picasso geboren en mensen zeggen dat hij hier graag met de duiven speelde. Cafés en cosmopolitische activtiteiten domineren nu het prachtige plein, maar je kan er nog steeds met de duiven spelen net als Picasso.

Een paar kilometer buiten Málaga ligt de Cueva de Nerja. Deze grot is in 1959 ontdekt en is sindsdien onderwerp van studie en onderzoek. De grot is 4.823 meter lang en slechts een derde is voor het publiek open. Maar je moet hier echt een kijkje gaan nemen.

Je kunt er spectaculaire stalactieten en andere structuren verwachten. De grot bestaat uit drie delen: de Show Cave is aangepast voor toeristen met trappen en verlichting, verder zijn er nog de Bovenste Galerijen, ontdekt in 1960, en de Nieuwe Galerijen, ontdekt in 1969. Mis deze gelegenheid tot een duik in de prehistoire niet. Het adres is Calle del Siroco, Nerja, openingstijden: dagelijks van 10.00 14.00 en 16.00 – 18.30. Entree is gratis. 

Architectuur

Op korte afstand van het Alcazaba ligt de kathedraal van Málaga, waarvan de bouw in 1528 is gestart, maar die pas voltooid werd in 1783. De plaatselijke naam is La Manquita, ook wel de 'eenarmige oude vrouw', omdat de westgevel maar één toren heeft.

De noordtoren is 84 meter hoog. Van buiten is het vooral een barokke kerk, een stijl die nog versterkt wordt door de donkere steen van de afbrokkelende gevels, die prachtig zijn gerestaureerd. Binnen zijn een aantal grote kunstwerken te vinden, waaronder het gotisch altaarstuk van de kapel Van Santa Barbara en de tomben van de kapel van San Francisco.

De Sagrario kerk staat vlak naast de kathedraal en is gebouwd in de 15e eeuw. De kerk is gebouwd in een Elizabethaanse, gotische stijl en bezit een prachtig, verzilverd altaarstuk. De kerk is overal voorzien van gegraveerde structuren en religieuze schilderingen. De schilderijen en kunstwerken zijn van grote historische waarde en staan bekend als zeer bijzonder.  Het is daarom niet vreemd dat veel cultuurliefhebbers deze plek bezoeken.

De kerk staat vol met altaarstukken van bekende architecten en geeft een goed overzicht van de beeldhouwkunst uit opeenvolgende perioden. Het kostbare altaarstuk van San José is uit de 18e eeuw en versierd met zuilen en kolommen in spiraalvorm.

Málaga is een bisdom en heeft zo ook een eigen bisschopspaleis. Het paleis, uit de 16e tot 18e eeuw, is te vinden tegenover de kathedraal. Het paleis is een complex van gebouwen. In de hoofdvertrekken zijn er vaak tentoonstellingen met moderne kunst. De gevel van het gebouw valt op door de mooie barokke façades in verschillende kleuren. Het museum is geopend op dinsdag 14.30 – 20.00, woensdag tot zaterdag 10.00 – 20.00, zondag 10.00 – 14.00, maandag gesloten. Het adres is Olaza del Obispo 6.

De vuurtoren van Málaga, La Farola, staat aan de ingang van de haven. De vuurtoren is gebouwd in 1817 en is al eens het slachtoffer geweest van een aardbeving. Aanpassingen en ontwikkelingen hebben het gezicht van de haven drastisch verandert. De vuurtoren zal dan ook binnenkort het middelpunt van een museum worden. Je kunt hem in ieder geval niet missen omdat het een van de meest prominente en historische attracties van de stad is.

Musea en kunst

Málaga heeft zijn Museo Picasso Málaga opgericht door de Junta de Andalucia en Picasso’s erfgenamen. Het museum is een vervulling van een droom van de kunstenaar geweest en ook mede dankzij de inzet van de burgers van Málaga is dit museum ontstaan.

Erfgenamen hebben een deel van hun privécollectie (240 stukken) aan het museum geschonken. De aanwezige werken in het museum geven een goed overzicht van de verschillende stijlperiodes van de kunstenaar. Er zijn werken uit Picasso’s jeugd maar ook creaties uit de laatste fase van zijn leven. Je kunt het museum vinden aan Palacio de Buenavista, San Augustín 8. Openingstijden zijn dinsdag – donderdag 10.00 – 20.00, vrijdag/zaterdag 10.00 – 21.00, zondag 10.00 – 20.00, maandag gesloten. Voor 6 euro kun je het museum al in om de permanente collecties te zien.

Het archeologisch museum van Málaga is gevestigd in het Moorse kasteel La Alcazaba. De collectie bevat een aantal belangrijke archeologische overblijfselen uit de Fenicische tot en de Moorse tijd. Veel van de overblijfselen werden gevonden tijdens de restauratie van het Alcazaba en omvatten Romeins beeldhouwwerk, Moors keramiek en verschillende prehistorische objecten.

Het is een museum voor liefhebbers van objecten. Je kunt het vinden aan Calle Alcazabilla s/n. De openingstijden van het museum zijn maandag tot en met zaterdag van 09.30 – 19.00. De toegang is gratis.

In 2011 is het interessante Carmen Thijssen museum geopend in Málaga. Het museum is gehuisvest in het 16e eeuwse Palacio de Villalón. Het museum bevat Andalusische schilderkunst waaronder landschappen en stadsgezichten van Málaga. Ook oude meesters zijn er te vinden waaronder een Abraham Bloemaert.

Verder zijn er beelden uit de middeleeuwen en er is een verdieping voor wisselende tentoonstellingen. Je kunt het nieuwe museum vinden aan de Calle Compañia 10. De toegangsprijs is slechts 6 euro. Gepensioneerden kunnen al voor 3,50 euro naar binnen. Openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag 10.00 – 20.00, maandag gesloten.

Een bijzondere plek is het Palacio de la Aduana dat werd gebouwd aan het eind van de 18e eeuw en in die tijd diende als douanekantoor. Later heeft het dienst gedaan als tabaksfabriek, gemeentelijke dienst en kazerne voor de politie.

Tegenwoordig wordt het gebruikt als tentoonstellingsruimte van het Museum van Málaga. Er is een permanente collectie met schilderijen van Zurbarán en Murillo en tevens vind je er tijdelijke tentoonstellingen van moderne kunst. Het adres is Paseo del Parque. De openingstijden zijn dinsdag 15.00 – 20.00, woensdag/vrijdag 09.00 – 20.00, zaterdag /zondag 09.00 – 15.00.

Entertainment en winkelen

De belangrijkste winkelstraat van Málaga is de Calle Marqués de Larios. Alle nationale en internationale winkelketens zijn hier gevestigd. Ook het warenhuis El  Corté Ingles is hier te vinden. Dit warenhuis is gevestigd in een enorm gebouw met veel boetiekjes die samen één grote supermarkt vormen. Je kunt er dus echt alles vinden. Een paradijs voor shoppers.

In de buurt van de luchthaven van Málaga bevindt zich de Plaza Mayor. Het is een complete winkelstad met tientallen boetieken, een aantal restaurants, een bowling, een cinema en een fitnesscentrum. Dit complex is niet alleen een winkelcentrum maar tevens een ideale plek om uit te gaan. Het is misschien wat minder authentiek maar de jeugd is hier wel te vinden.

In het centrum van Málaga ligt de Mercado Atarazanas, de grote overdekte markt. Deze markt gaat terug tot de Moorse tijd; een Arabische poort diende als ingang. Deze poort was onderdeel van een oude stadsmuur en was tevens de plaats waar schepen werden hersteld. Atarazanas betekent scheepswerf. In 1868 werd de markt gesloopt en tussen 1876 en 1879 werd de huidige markt gebouwd in Neo Mudejar stijl.

In de achtergevel is gekleurd glas gebruikt die taferelen uit het verleden voorstellen. De markt is verdeeld in drie hallen, vlees, verse vis en groenten en fruit. In de markt zijn een aantal barretjes voor drankjes en tapas. Ga er eens binnen en geniet van de levendige sfeer en wie weet loop je er met een goed gevulde tas weer uit. De markt is open van maandag t/m zaterdag van 08.00 – 14.00 uur.

Vlakbij de markt ligt de oudste bodega van Málaga, de Antigua Casa de Guardia. Met haar authentieke inrichting is dit de plaats om te genieten van een glas wijn met tapas. De taverne wordt door de Malagueños wel de kathedraal van de wijn genoemd.

De Bodega Antigua de Guardia ligt net buiten de stad en er worden sinds 1840 wijnen gemaakt. Wijnliefhebbers moeten deze bodega zeker bezoeken. Het adres is Ctra. Olías, Comares, s/n; Finca El Romerillo 29197 Barriada de Olías in Málaga. Bel wel even van tevoren voor een afspraak.

Een bekende tapasbar is de Logüeno aan de Calle Marin Garcia een zijstraat van de Calle Larios. Het is een kleine ruimte met nog extra plekken aan de overkant. Op de L-vorminge bar vind je meer dan 75 verschillende tapas, waaronder veel eigen creaties zoals gesauteerde zwammen. Proef ze eens met een uitstekende Rioja wijn. Een ware gastronomische beleving.

Tivoli World is een amusementspark dat op 15 kilometer va Málaga ligt in Benalmadena. Het is het oudste park in de Costa del Sol en biedt een gezellig dagje uit voor de hele familie met een groot aantal attracties en shows; het park heeft prachtige tuinen en een paar goede restaurants. Kinderen kunnen er al voor 6,95 euro naar binnen een onbeperkte kaart kost 14 euro. Je vindt het park in Arroyo de la Miel.

Natuur en sport

Het natuurgebied Montes bestaat uit een bergachtig terrein met hoogteverschillen tussen 100 en 1.100 meter. Het wordt vooral gekenmerkt door extreem steile berghellingen en er zijn daarom veel wandelaars in dit gebied te vinden.

De nabijheid van de Middellandse Zee zorgt voor zachte temperaturen en een grote vochtigheid. Hierdoor ontstaan, afhankelijk van de hoogte en de specifieke ligging verschillende microklimaten. Dit zorgt voor een grote variëteit in flora. Je kunt er genieten van eiken, olijfbomen en pijnbomen.

De belangrijkste bewoner van het gebied is de unieke cabra malagueña, een berggeit. De interessante fauna bestaat verder uit een aantal soorten die met uitsterven bedreigd zijn. Het gebied is een van de schaarse enclaves waarin de kameleon nog voorkomt.

Ook zijn er wezels, bunzings, wilde katten, marters en everzwijnen. Vogels in het gebied zijn onder andere arenden, haviken, buizerds en uilen. In het natuurgebied zijn diverse wandelroutes uitgezet en het zeker een leuk gebied om met kinderen te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

malaga, spanje, vakantie, bezienswaardigheden
Malaga De stad en haar historie Málaga is een havenstad aan de Costa del Sol in Andalusië in Spanje. De...
malaga, spanje, strand
Strand Malaga Stranden ontdekken Malaga is de hoofdstad van de Costa del  Sol en is een van mooiste en meest...
malaga, spanje, airport, luchthaven
Malaga airport Malaga Airport (afkorting AGP) ook wel bekend als Pablo Ruiz Picasso Airport, is het belangrijkste...

Uitgelicht

uitgaan, spanje, club

Uitgaan

Zin in een feestje? Spanje biedt ontelbare mogelijkheden om uit te gaan! Ontdek alle mogelijkheden.

Uitgaan in Torremolinos, Uitgaan in Barcelona, Uitgaan op Mallorca, Uitgaan in Blanes, Uitgaan in Salou, Uitgaan op Ibiza, Uitgaan in Lloret de Mar, Casino's, Clubs, Bars
strand, spanje, vakantie

Stranden

Voor zon zit je in Spanje goed. Nu nog het juiste strand kiezen.

Strand Tenerife, Strand Malaga, Strand Gran Canaria, Strand Mallorca, Strand Lloret de Mar, Strand Ibiza, Strand in Barcelona, Strand Valencia
costa, spanje, vakantie

Costa's

Spanje is bekend vanwege de zonovergoten costa's. Ontdek ze allemaal voor een geweldige vakantie.

Costa Tropical, Costa de la Luz, Costa del Maresme, Costa de Almería, Costa del Azahar, Costa Calida, Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol
pretpark, spanje, vakantie

Amusement

Lekker ontspannen in een pretpark, bioscoop of tijdens een concert? Het kan allemaal in Spanje.

Pretparken in Madrid, Pretparken in Barcelona, Pretparken in Spanje
camino, santiago, spanje, pelgrim, vakantie

Bijzondere activiteiten

Wil je iets anders? Iets speciaals? Uitdagingen zijn er voldoende in Spanje.

De Vuelta bijwonen, Camino de Santiago de Compostela, Wedstrijd Barcelona en tickets voetbal kopen
park, guell, barcelona, stedentrip

Populaire stedentrips

De mogelijkheden voor een stedentrip in Spanje zijn eindeloos. Bekijk alle mogelijkheden.

Stedentrip San Sebastian, Stedentrip Sevilla, Stedentrip Cordoba, Stedentrip Madrid, Stedentrip Barcelona, Stedentrip Valencia
spanje, accomodatie

Accomodaties

Een geslaagde vakantie begint bij een geweldige accomodatie. Spanje heeft veel te bieden.

Appartementen, Resorts, Aparthotels, Hostels, Luxe vakantievilla's, Hotels, Campings, Vakantiehuizen, Bed en Breakfast
spanje, vakantie

Vakanties

Zon, zee, strand, sport, cultuur of winkelen. Er is een vakantie voor elk van deze opties.

Overwinteren, Last-minute, Vliegtickets, Goedkope vakantie, Groepsreizen, Busreizen, Kampeervakantie, Stedentrip, Autovakanties, Zonvakantie