Foutmelding

Cordoba

Op vakantie naar Spanje met Sunweb

cordoba, spanje, Mezquita

De stad en haar historie

Córdoba ligt in het zuiden van Spanje op 120 meter boven zeeniveau aan de rivier Guadalquivir, aan de voet van het Sierra Morenagebergte. De stad heeft een inwoneraantal van 330.000. Het is de warmste stad van Europa, de temperatuur stijgt er elk jaar weer maandenlang onafgebroken boven de 35 graden.

Het hedendaagse Córdoba is niet één van de grootste steden van Spanje, maar ooit was Córdoba  één van de belangrijkste steden ter wereld. In de 10e eeuw was het de op één na grootste stad ter wereld, met een voor toen ongekend hoog inwonertal van 500.000.

Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse Kalifaat van Córdoba. Uit deze tijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Sinds 1984 staat het historisch centrum van de stad als geheel dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stad is ook de geboorteplaats van historische filosofen als Seneca en Maimonides, en van de wereldberoemde sombrero. In culinaire kringen staat Córdoba bekend om het gerecht “Rabo de Toro”, oftewel de bekende stoofpot van stierenstaart en verschillende andere ingrediënten.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Een goede manier om de stad te ontdekken is door met een straatmap als handleiding een wandeling te maken door het historisch centrum.  Je kunt ook een wandeltoer boeken met een officiële gids, om zo de beroemde plaatsen te bezoeken en een gedetailleerde uitleg te krijgen over de historie. Wat dat betreft is Cordoba ideaal voor een stedentrip.

De Mezquita is ongetwijfeld een van de mooiste gebouwen uit de Moorse tijd. De bouw van deze moskee werd gestart in 785 en was qua oppervlakte de op twee na grootste ter wereld. Het bouwwerk vertoont sporen van Moorse, Romeinse, Byzantijnse, Syrische, Perzische en Gotische elementen; het was het voorbeeld voor de Spaanse moslimarchitectuur van de volgende eeuwen. Ongeveer 860 evenwijdig geplaatste marmeren zuilen ondersteunen de dubbele bogen, wat een uniek spel met licht en schaduw oplevert.

Met de herovering van Córdoba door de christenen, in 1236, werd de moskee tot katholieke kathedraal gewijd. In het midden werd  vanaf 1523 gebouwd aan een geweldig gotisch kerkschip, waarin ook renaissance- en barokinvloeden zijn terug te vinden. De vroegere minaret doet nu dienst als klokkentoren.

Het Joodse kwartier, de Juderia,  is een labyrint van smalle, sfeervolle straatjes. In het centrum van deze buurt ligt een synagoge. Een van de enige drie originele die nog zijn overgebleven in Spanje. De synagoge werd in 1315 gebouwd, en is tussen de 16e en 19e in gebruik geweest als kerk. Er is nog veel pleisterwerk met gegraveerde Hebreeuwse psalmen en plantenmotieven. De buurt kent nog steeds veel juweliers en zilversmeden.

In de  buurt van de Mezquita staat het “Alcázar de los Reyes Cristianos”. Het bouwwerk is een mix van islamitische en christelijke stijlen. Het Alcázar is een museum waar indrukwekkende Romeinse mozaïeken worden tentoongesteld. Rondom het paleis liggen prachtige Arabische tuinen. Bloemen, planten, fruitbomen, waterloopjes, vijvers en fonteinen zorgen voor een prachtig geheel.

De rivier van Córdoba, Guadalquivir, werd traditioneel overgestoken via een oude Romeinse brug, de Puente Romano, welke er tot op de dag van vandaag nog staat. De structuur is regelmatig aangepast. De huidige structuur dateert uit de middeleeuwen. Met haar bestrating van 19e eeuwse kasseien geeft het geheel toch wel een Romeinse indruk.

Aan de zuidkant van de brug staat de “Torre de la Calahorra”, een 14e eeuwse toren.  Er is een museum in gevestigd wat d.m.v. audiovisuele presentaties een beeld geeft van het leven in Córdoba rond de 10e eeuw. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht op de Mezquita en de stad.

Vervoer, orientatie en richting

De dichtstbijzijnde luchthaven is Sevilla op 150 km van Córdoba. Je kunt vanuit Sevilla per trein, bus, taxi of huurwagen verder reizen naar Córdoba.  Je kunt per trein of bus vanuit Nederland naar Córdoba, je bent dan wel 18 tot 30 uur kwijt aan reistijd.

Córdoba heeft een uitgebreid busnetwerk voor zowel het centrum als de buitenwijken. Het centrale bussstation ligt niet ver van het belangrijkste treinstation. Verder zijn er volop taxi’s, een zakwoordenboek is hierbij handig, omdat de meeste chauffeurs alleen Spaans spreken.

 

Leuk: 
  • Rijk aan cultuur.
  • Veel Spaanse barretjes voor heerlijke tapas.
  • Ideaal voor wandelingen in de natuur.
Minder leuk: 
  • Zeer heet gedurende de zomermaanden.
  • Winkels zijn tussen de middag dicht.
  • Aanwezige zwerfhonden.

Gerelateerde artikelen

kathedraal, cordoba
Bezienswaardigheden Cordoba Córdoba ontdekken Het hedendaagse Córdoba is niet één van de grootste steden van Spanje, maar...
stedentrip, cordoba, brug
Stedentrip Cordoba Cordoba Córdoba ligt in Andalusië in het zuiden van Spanje, aan de rivier de Guadalquivir. De stad...

Uitgelicht

uitgaan, spanje, club

Uitgaan

Zin in een feestje? Spanje biedt ontelbare mogelijkheden om uit te gaan! Ontdek alle mogelijkheden.

Uitgaan in Torremolinos, Uitgaan in Barcelona, Uitgaan op Mallorca, Uitgaan in Blanes, Uitgaan in Salou, Uitgaan op Ibiza, Uitgaan in Lloret de Mar, Casino's, Clubs, Bars
strand, spanje, vakantie

Stranden

Voor zon zit je in Spanje goed. Nu nog het juiste strand kiezen.

Strand Tenerife, Strand Malaga, Strand Gran Canaria, Strand Mallorca, Strand Lloret de Mar, Strand Ibiza, Strand in Barcelona, Strand Valencia
costa, spanje, vakantie

Costa's

Spanje is bekend vanwege de zonovergoten costa's. Ontdek ze allemaal voor een geweldige vakantie.

Costa Tropical, Costa de la Luz, Costa del Maresme, Costa de Almería, Costa del Azahar, Costa Calida, Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol
pretpark, spanje, vakantie

Amusement

Lekker ontspannen in een pretpark, bioscoop of tijdens een concert? Het kan allemaal in Spanje.

Pretparken in Madrid, Pretparken in Barcelona, Pretparken in Spanje
camino, santiago, spanje, pelgrim, vakantie

Bijzondere activiteiten

Wil je iets anders? Iets speciaals? Uitdagingen zijn er voldoende in Spanje.

De Vuelta bijwonen, Camino de Santiago de Compostela, Wedstrijd Barcelona en tickets voetbal kopen
park, guell, barcelona, stedentrip

Populaire stedentrips

De mogelijkheden voor een stedentrip in Spanje zijn eindeloos. Bekijk alle mogelijkheden.

Stedentrip San Sebastian, Stedentrip Sevilla, Stedentrip Cordoba, Stedentrip Madrid, Stedentrip Barcelona, Stedentrip Valencia
spanje, accomodatie

Accomodaties

Een geslaagde vakantie begint bij een geweldige accomodatie. Spanje heeft veel te bieden.

Appartementen, Resorts, Aparthotels, Hostels, Luxe vakantievilla's, Hotels, Campings, Vakantiehuizen, Bed en Breakfast
spanje, vakantie

Vakanties

Zon, zee, strand, sport, cultuur of winkelen. Er is een vakantie voor elk van deze opties.

Overwinteren, Last-minute, Vliegtickets, Goedkope vakantie, Groepsreizen, Busreizen, Kampeervakantie, Stedentrip, Autovakanties, Zonvakantie