Baskenland, Navarra & La Rioja regio informatie

Op vakantie naar Spanje met Sunweb

baskenland, spanje

De regio en haar historie

Baskenland is een autonome regio in het noorden van Spanje, ten westen van de Pyreneeën en de grens van Frankrijk. De hoofdstad is Vitoria en het inwoneraantal bedraagt 2.170.000 inwoners.

De groene heuvels en de met motregen gevulde luchten van deze noordoostelijke regio van Spanje zijn een flink contrast met de met flamenco gevulde clichés van het zuiden.

De Basken, de mensen die in deze regio leven, zien zichzelf ook als anders. Zij claimen dat zij de oudste Europeanen zijn, de originele Europese taal spreken en dat zij al in deze regio wonen sinds de prehistorie.

De oorsprong van de Basken is in mysteries gehuld. Een theorie is dat zij de oorspronkelijke bewoners waren van Zuidwest-Europa. Sommige theorieën gaan zelfs zo ver dat de Basken gezien worden als directe afstammelingen van de cro-magononmensen. Dat zou dan zijn vanwege de fysieke kenmerken en skeletbouw die zouden afwijken van de modernere, Europese volkeren.

Deze theorie is zeer omstreden en niet bewezen. Maar wat zeker is, is dat deze mensen in een gebied leven bestaande uit uitzonderlijke schoonheid en diversiteit.

Klimaat

De Baskische bergen vormen een natuurlijke grens tussen diverse klimaten die in Baskenland aanwezig zijn. De noordelijke valleien vormen deel van het groene Spanje met een zeeklimaat. Een vochtig klimaat het hele jaar door met gemiddelde temperaturen rond de 20 graden. Regenval is hier rond 1200 mm per jaar.

Het middengedeelte van het land heeft een continentaal mediterraan klimaat met droge warme zomers en koude winters met sneeuw.

De Ebro vallei heeft droge en hete zomers en koude winters. Regenval hier is niet meer dan 300 mm per jaar.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Wil je de geschiedenis en cultuur van Baskenland doorgronden dan moet je het Museo de San Telmo in San Sebastian bezoeken. Dit museum heeft een aantal kunstwerken van beroemde schilders als El Greco en Rubens.

Twee prachtige kerken in deze stad zijn de San Vicente uit 15e eeuw en de Santa Maria del Coro uit de 16e eeuw. Op de top van de Monte Urgull heb je een prachtig uitzicht over de stad en de kust. Hier staan ook de ruïne van het oude kasteel Santa Cruz de la Mota en het grote Jezusbeeld.

Er is ook een amusementspark dat te bereiken is via een kabeltrein. 

In Bilbao is het Guggenheim museum gevestigd in een fantastisch futuristisch gebouw. De tentoonstellingsruimtes zijn georganiseerd in drie etages rond het centrale atrium. Ze zijn met elkaar verbonden door een systeem van aan het plafond opgehangen golvende wandelpaden, door glazen liften en door verschillende traptorentjes. Een lust voor het oog.

De kunstwerken die tentoongesteld worden variëren van moderne kunst tot werken van gerenommeerde artiesten als Picasso en Salvador Dali.

Ook het Maritiem Museum herbergt een aantal tentoonstellingen, een archief, een auditorium en nog meer faciliteiten. Buiten zijn ook tentoonstellingen te vinden, drie dokken en een wandelpad langs het estuarium.

Het Dona Casilda Iturrizar Park is een groene oase in de stad. De van opzet Engelse tuin is meer dan 100 jaar oud en er zijn prachtige boomsoorten van die leeftijd te bewonderen.

Culinair

In Baskenland wordt koken heel serieus genomen en de Baskische keuken wordt dan ook gezien als een van de beste in Spanje.

Aan de kust is vis een specialiteit, bv. kokotxas (heek met uien en look) of txitardiñak (paling met look).

In het binnenland zijn prima vleesgerechten te vinden waaronder chuletas de buey (rundskoteletten), lamsvlees en wild. Een specialtiteit zijn kwartels in druivenbladeren en Setas a la kahera (wilde paddestoelen).

Eiergerechten staan ook op het menu, Piparrada is een omelet met tomaten en pepers. Een goede wijn die vooral bij de visgerechten past is de Chacoli.

Baskenland kent ook prima kazen, zoals de Idiazábal, een rookkaas.

Populaire plaatsen

Bilbao, San Sebastian.

Leuk: 
  • Culinaire topprestaties.
  • Groen en veel natuur.
  • Vriendelijke inwoners.
Minder leuk: 
  • Natte regio.
  • Shoppers komen in deze regio te kort.
  • Bij Basken denk je altijd aan de ETA.

Gerelateerde artikelen

Geen gerelateerde artikelen voor deze pagina.

Aankomende evenementen

galicie, evenement, spanje, vakantie, fiesta de la exaltación del marisco
30/09/2016 to 12/10/2016

Elk jaar wordt er in O'Grove aan de kust van

pilar fiestas, zaragoza, spanje, vakantie, stedentrip, evenement
08/10/2016 to 16/10/2016

Vanaf 8 oktober t/m 16 oktober is er in Zaragoza het festival Pilar Fiestas.

toledo, spanje, evenement, vakantie, Fiesta de la Rosa del Azafrán
27/10/2016 to 28/10/2016

Het Fiesta de la Rosa del Azafrán (Saffraan festival) wordt elk jaar in het laatste weekend van o

fiestas de La vijanera, evenement, spanje, silió, cantabrie
06/01/2017

Op elke eerste zondag van het jaar wordt er in de plaats Silió in de regio

tamborrada, san sebastian, spanje, vakantie, evenement
19/01/2017

Het Tamborrada festival is het luidruchtigste evenement van Spanje.

valencia, las fallas, evenement, spanje, vakantie
15/03/2017 to 19/03/2017

Las Fallas ontdekken

sevilla, semana, santa, spanje, vakantie, evenement
01/04/2017 to 06/04/2017

Semana Santa ontdekken

rozen, bloemen
23/04/2017

Elk jaar wordt er op 23 april in