Foutmelding

Spanje als bestemming

Op vakantie naar Spanje met Sunweb

zonnebloemen, zonnebloem

Spanje ontdekken

Spanje mag dan wel een modern Europees land zijn, haar exotische invloeden heeft zij nog niet verloren. De stereotypen waarom het land bekend staat zijn, bailaors (flamenco dansen) , toreros (stiergevechten), en de zonaanbidders die de knappe obers verkiezen boven de heerlijke paella. Maar Spanje heeft zeker meer te bieden dan dit alleen.

Spanje heeft bergen in overvloed. Zo liggen in het noorden van Spanje de Pyreneeën. Dan heb je de Picos de Europe die net zo mooi zijn als andere gebergten op dit continent. Maar ook de Sierra Nevada, waar je sneeuwtoppen achter de droge vlaktes ziet liggen.

De indrukwekkende kustlijnen, de uitgestrekte Meseta (hoogvlakte in midden Spanje) en de verwoestijnde gebieden in het zuiden creëren een buitengewoon plaatje.

Waar je ook bent in Spanje, in dorpjes zie je dat er veel waarde word gehecht aan de overblijfselen van het oude Spanje 

De spaanse steden en dorpen

Spanje heeft verschillende moderne en hippe steden. Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla zijn een spiegelbeeld van het goede leven, maar met name ook het dynamische uitgaansleven.

De meeste steden hebben ook overdag veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan geweldige museau, galeries, uit het Islamitische tijdperk afkomstige monumenten, maar ook kunstwerken van architecten als Gaudi.

Het moge duidelijk zijn dat Spanjaarden over het algemeen houden van feesten, eten en wijn. Dat is met name heel nadrukkelijk te zien in de steden. Er is veel variëteit door de regio’s heen met betrekking tot de Spaanse keuken. Elk dorp heeft zijn eigen specialiteit. Het gaat om recepten die van generatie op generatie worden doorverteld. Vakantiegangers zijn er gek op.

De beste tapas zijn zowel te vinden in de kleine bars en natuurlijk in restaurants die met een Michelin ster zijn bekroond. In de grote steden kun je rustig in een klein barretje gaan genieten van tapas. Dit zal zeker een verbazingwekkende culinaire ervaring worden.

De spaanse economie

Fascinerend is dat Spanje continue werkt aan verbeteringen om een uitgesproken plaats in de moderne wereld te krijgen.

Spanje stijgt snel op de lijst van Europa’s meest progressieve landen. En bednak dan wel dat het pas 30 jaar een democratie is. Deze snelle stijging leidt voor het Spaanse volk wel tot dagelijkse confrontatie met moderne problemen.

Vraag een willekeurige Spanjaard op straat maar eens waar hij of zij het meeste bezorgd over is, en je zal in de meeste gevallen horen: “de economie, natuurlijk”.

Spanjaarden worstelen met veel economische vraagstukken: hoe kunnen we een huis kopen?, hoe kunnen we de hypotheek betalen?, hoe te overleven met de lage salarissen ten opzichte van andere Europese landen?

Immigratie is ook in toenemende mate een probleem in de ogen van de Spanjaarden, zeker nu het economisch minder gaat. Het gaat dan met name om immigratie vanuit niet westerse landen. 

De spaanse politiek

De Spaanse Socialitische regering die in maart 2008 weer aan de macht kwam met een kleine meerderheid aan stemmen heeft een turbulente periode achter de rug waarin de europese crisis een belangrijke rol speelde.

Hoewel deze regering en de oppositie hebben beloofd een einde te maken aan de confrontatie politiek (tegengestelde partijen vallen elkaar continue aan met als doel de populariteit van de andere partij te laten afnemen), lijken ze dit echter niet te kunnen waarmaken. Dat is mede het gevolg van de crisis waarin Spanje zet.

Belangrijke politieke onderwerpen met een explosieve lading zijn de flexibilisering van de abortuswet, het verdwijnen van christelijke symbolen bij regeringceremonies en legalisering, in bepaalde mate, van euthanasie.  

Euskadi Ta Askatasuna (ETA; die strijdt voor een onafhankelijke Baskische staat) lijkt op het moment minder actief te zijn. Op 30 december 2006 liet de ETA voor het laatst duidelijk zien dat ze nog steeds actief is. Op deze dag ontplofde er een bom op Barajas, de luchthaven van Madrid

In de verkiezingscampagne van 2008 kwam ook een voormalig baskisch raadslid om. “Geen onderhandeling”, was de boodschap van de regering en de Partido Popular (Spaanse arbeiderspartij). Maar ze waren gedwongen om over één zaak toch te onderhandelen, de Baskische regionale overheid had namelijk een referendum beloofd voor plannen met betrekking tot een verregaande autonomie van Baskenland.

Vandaag de dag voert de crisis in Spanje en meer algemeen in Europa de boventoon. De hoge rentes die het land moeten betalen doen het tekort op de betalingsbalans toenemen. Het instorten van de huizenmarkt en de hoge werkloosheid, met name onder de jeugd, zijn een uitdaging voor politieke partijen. Er zijn comtinue spanningen zowel in Spanje zelf als tussen Spanje en de Europese Unie.

Het succes van Spanje

Ondanks de economische en sociale problemen in het land, lijken de Spanjaarden te genieten van het goede leven. De winkels zijn vol, Spanjaarden reizen meer dan ooit, en de nieuwere generaties zijn de eersten in lange tijd die trots zijn op hun land. Spanje is over de hele wereld bekend, van de culinaire keuken tot de goede chef koks, van haar architectuur en ontwerpen.

Het Spaanse elftal won in 2008 en 2012 het europesche kampioenschap voetbal en in 2010 het wereldkampioenschap voetbal. De Spanjaarden zijn daar enorm trots op want een grote overwinning was er sinds 1964 niet meer geweest.

Rafael Nadal won in 2008 Wimbledon. Hij was de eerste Spanjaard sinds 1966 die dit kampioenschap won. Deze grote overwinningen bracht de bevolking in een euforische stemming, en je kon de blijdschap in alle uithoeken van het land proeven. Ondanks de problemen is er vertrouwen in het land en in haar toekomst. Misschien helpt de europese titel voetbal daar ook wel bij.

Gerelateerde artikelen

Geen gerelateerde artikelen voor deze pagina.

Uitgelicht

uitgaan, spanje, club

Uitgaan

Zin in een feestje? Spanje biedt ontelbare mogelijkheden om uit te gaan! Ontdek alle mogelijkheden.

Uitgaan in Torremolinos, Uitgaan in Barcelona, Uitgaan op Mallorca, Uitgaan in Blanes, Uitgaan in Salou, Uitgaan op Ibiza, Uitgaan in Lloret de Mar, Casino's, Clubs, Bars
strand, spanje, vakantie

Stranden

Voor zon zit je in Spanje goed. Nu nog het juiste strand kiezen.

Strand Tenerife, Strand Malaga, Strand Gran Canaria, Strand Mallorca, Strand Lloret de Mar, Strand Ibiza, Strand in Barcelona, Strand Valencia
costa, spanje, vakantie

Costa's

Spanje is bekend vanwege de zonovergoten costa's. Ontdek ze allemaal voor een geweldige vakantie.

Costa Tropical, Costa de la Luz, Costa del Maresme, Costa de Almería, Costa del Azahar, Costa Calida, Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol
pretpark, spanje, vakantie

Amusement

Lekker ontspannen in een pretpark, bioscoop of tijdens een concert? Het kan allemaal in Spanje.

Pretparken in Madrid, Pretparken in Barcelona, Pretparken in Spanje
camino, santiago, spanje, pelgrim, vakantie

Bijzondere activiteiten

Wil je iets anders? Iets speciaals? Uitdagingen zijn er voldoende in Spanje.

De Vuelta bijwonen, Camino de Santiago de Compostela, Wedstrijd Barcelona en tickets voetbal kopen
park, guell, barcelona, stedentrip

Populaire stedentrips

De mogelijkheden voor een stedentrip in Spanje zijn eindeloos. Bekijk alle mogelijkheden.

Stedentrip San Sebastian, Stedentrip Sevilla, Stedentrip Cordoba, Stedentrip Madrid, Stedentrip Barcelona, Stedentrip Valencia
spanje, accomodatie

Accomodaties

Een geslaagde vakantie begint bij een geweldige accomodatie. Spanje heeft veel te bieden.

Appartementen, Resorts, Aparthotels, Hostels, Luxe vakantievilla's, Hotels, Campings, Vakantiehuizen, Bed en Breakfast
spanje, vakantie

Vakanties

Zon, zee, strand, sport, cultuur of winkelen. Er is een vakantie voor elk van deze opties.

Overwinteren, Last-minute, Vliegtickets, Goedkope vakantie, Groepsreizen, Busreizen, Kampeervakantie, Stedentrip, Autovakanties, Zonvakantie