Foutmelding

Wildlife in Spanje

Op vakantie naar Spanje met Sunweb

De soorten dieren in Spanje en de gebieden waar zij in leven zijn het meest gevarieerd van heel Europa. Een trip naar Spanje kan net zo avontuurlijk zijn als een trip naar Afrika, maar je moet wel geduld hebben en weten welke plekken je moet bezoeken om deze dieren te zien. Spanje heeft een indrukwekkend plantenrijk. De ‘wilde bloem’ is hiervan een voorbeeld en komt vooral voor langs wegen en in weilanden.

Dieren. Er zijn zo’n 130 osos pardos (bruine beren) in de Cordillera Cantábrica te vinden en ongeveer 20 van deze beren komen voor in de Pyreneeën (zowel in Spanje als in Frankrijk en Andorra). Sinds het jaar 1973 is het jagen of doden van Spaanse beren verboden en zijn er projecten gestart om deze beren te behouden. Het ziet er voor de beren in de Cordillera Cantábrica heel goed uit wat betreft de toekomst. Toch zijn er enkele bedreigingen. Zo dalen de natuurlijke voedselbronnen van deze beren en dreigt er gevaar door opkomend toerisme. Er worden beren uit Slovenië naar Spanje gebracht om de populatie in de Pyreneeën op peil te houden, wat tot nu toe een succesvolle zet is geweest.

De populatie van de Lobo (wolf) groeit ook. Waar in het jaar 1970 de populatie bestond uit 500 wolven zijn er nu tussen de 2000 en 2500 wolven. De wolven leven vooral in de bergen van Galicië en ten noordwesten van Castilla y Léon (Zamora is nog steeds de provincie met de meeste wolven). De wolven zijn een vijand van de mens, hoewel die goed worden beschermd. Voor de cabra montés (steenbok) ziet het er nog rooskleuriger uit. De steenbok is een berggeit en de mannetjes zijn te herkennen aan hun lange hoorns. Nadat de steenbok in 1900 bijna was uitgestorven is het een aantal jaren later een beschermde diersoort geworden (toch wordt er nog steeds op de steenbok gejaagd). Er zijn er nu zo’n 30.000 in het gehele land en voornamelijk in de Sierra de Gredos en de bergen van Andalusië zijn de steenbokken veel te vinden.

Dieren die meer over het land zijn verdeeld zijn de jabali (wilde beer), de ciervo (rode ree/hert), corzo (Europese ree) en de gamo (damhert), de gineta, een dier dat lijkt op een kat met wit/zwarte huid en de adilla (rode eekhoorn). De chamois, een kleine antiloop, leeft vooral in de Pyreneeën. In zuid-west Spanje leven de Egyptische meloncillo (mongoe). De apen van Gibraltar zijn de enige wilde apen in Europa. Er leven zo’n zevenentwintig verschillende onderwater dieren aan de Spaanse kust. Boottochtjes om dolfijnen en walvissen te spotten zijn een zeer populaire attractie op Gibraltar en nabij Tarifa. Het nationale park van Donana in Andalusië is de beste plek om beschermde diersoorten te bekijken.

Vogels. Spanje heeft de grootste en meest gevarieerde vogel populatie van Europa met meer dan 390 verschillende soorten. Ongeveer 25 soorten zijn roofvogels, zoals de águila real (steenarend), buitre leonado (gier) en de alimoche (aasgier). Monfrague in Extremadura is de enige spectaculaire plek om deze roofvogels te bekijken. Je zult ze vaak zien cirkelen of zien hangen in en rondom de bergen of op de meseta. Bij de Pyreneeën kun je ook honderden arenden, gieren en andere vogels bezichtigen. De ooievaar is een andere spectaculaire vogel die je ongetwijfeld zult zien in Spanje. Of je nou in het westen van Andalusië, Extremadura of ergens in Castilla y Leon of Castilla la Mancha bent, in de lente en zomer zul je deze vogel niet kunnen missen. De ooievaar heeft een zwart met witte huid en maakt zijn grote nesten in bomen en torens. Deze vogel maakt zijn nest op elke mogelijke plek, indien het maar hooggelegen is, dus je zou ze zomaar kunnen zien in het midden van de stad. Duizenden ooievaars migreren vanuit Noord-Afrika over de Straat van Gibraltar in januari en februari. De zwarte ooievaars daarentegen doen dat in kleinere groepen (er zijn ongeveer 200 koppels in Spanje).

De uitgebreide moerasgebieden van Spanje maken het een toevluchtsoord voor watervogels. Het belangrijkste moerasgebied is die van de Parque nacional de Donana en de gebieden rondom Guadalquivir delta in Andalusië. Honderdduizenden vogels overwinteren hier en vele komen er in de lente en herfst bij. Andere belangrijke moerasgebieden aan de kust zijn La Albufera en de Ebro delta. Duizenden patos (eenden) en grullas (kraanvogels) overwinteren binnenlands bij de ‘Laguna de Gollocanta’ in Aragón, het grootste natuurlijke meer van Spanje. Voor de flamenco (flamingo) is de Laguna de Fuente de Piedra (nabij Antequera in Andalusië), één van de twee belangrijkste paarplekken waar ongeveer 20.000 paren hun kinderen grootbrengen in de lente en in de zomer. De andere belangrijke paarplek voor de flamingo ligt in de Franse Camargue.

Planten. Op het vasteland van Spanje en de Balearische eilanden zijn ongeveer 8000 van de 9000 soorten plantensoorten van heel Europa te vinden en 2000 daarvan zijn uniek in de Iberian Peninsula. Deze overvloed is vooral te danken aan het ijs-tijdperk, die niet het gehele schiereiland heeft bedekt, waardoor de meer noordelijk gelegen planten doodgegaan zijn. Door de berggebieden is er veel verscheidenheid ontstaan aan planten. De Pyreneeën hebben ongeveer 150 unieke soorten en het kleinere Sierra Nevada ongeveer 60. Als de sneeuw is gesmolten, bloeien boven de zones van de ‘drie-lijn’ kleine algen. De weiden van de Alpen van Picos de Europe zijn de thuisbasis van 40 soorten orchideeën. Verscheidene soorten pijnbomen bloeien op Spaanse heuvels en bergen.

De laatste Lynxen. De pardellynx is de enige grote katachtige die in Spanje te vinden is. Deze prachtige kat heeft grote gebieden Spanje bewoond, maar de mens heeft zijn uiterste best gedaan om de kat weg te jagen. Hedendaags zijn er nog maar 3 populaties van de lynx over, waarvan 1 in het Parque Nacional de Donana, een ander in het Sierra Morena en een kleine groep is gevonden in Castilla-La Mancha in het jaar 2007. Er zijn er nog maar zo weinig overgebleven dat er de kans is dat de pardellynx de eerste grote katachtige is die uitsterft sinds de sabeltandtijger. In het jaar 2000 waren er nog zo’n 400 ‘lynxen’ in Spanje en Portugal over, maar in het jaar 2005 zakte dat aantal naar ongeveer 100. Deze daling was mede veroorzaakte door zieke konijnen, de grootste voedselbron van de lynx. De situatie is nog meer verslechterd door menselijke inbreng, zoals landbouwtechnieken en het ontwikkelen van wegen en huizen. Hierdoor is hun habitat verwoest. Tussen 1960 en 1980 is de populatie van de lynx met zo’n 80% achteruit gegaan. Gelukkig is er nog hoop. De populatie in Sierra Morena lijkt stabiel te zijn en populaties worden gevaccineerd tegen het Feline Leukaemia Virus. Er worden ook projecten op gang gebracht om de populatie van de konijnen weer op peil te brengen, waardoor de lynx weer meer voedsel kan vinden. In de laatste paar jaar zijn er zo’n 14 jonge lynxen geboren, mede dankzij de opgezette projecten waar lynxen worden gefokt.

Uitgelicht

uitgaan, spanje, club

Uitgaan

Zin in een feestje? Spanje biedt ontelbare mogelijkheden om uit te gaan! Ontdek alle mogelijkheden.

Uitgaan in Torremolinos, Uitgaan in Barcelona, Uitgaan op Mallorca, Uitgaan in Blanes, Uitgaan in Salou, Uitgaan op Ibiza, Uitgaan in Lloret de Mar, Casino's, Clubs, Bars
strand, spanje, vakantie

Stranden

Voor zon zit je in Spanje goed. Nu nog het juiste strand kiezen.

Strand Tenerife, Strand Malaga, Strand Gran Canaria, Strand Mallorca, Strand Lloret de Mar, Strand Ibiza, Strand in Barcelona, Strand Valencia
costa, spanje, vakantie

Costa's

Spanje is bekend vanwege de zonovergoten costa's. Ontdek ze allemaal voor een geweldige vakantie.

Costa Tropical, Costa de la Luz, Costa del Maresme, Costa de Almería, Costa del Azahar, Costa Calida, Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol
pretpark, spanje, vakantie

Amusement

Lekker ontspannen in een pretpark, bioscoop of tijdens een concert? Het kan allemaal in Spanje.

Pretparken in Madrid, Pretparken in Barcelona, Pretparken in Spanje
camino, santiago, spanje, pelgrim, vakantie

Bijzondere activiteiten

Wil je iets anders? Iets speciaals? Uitdagingen zijn er voldoende in Spanje.

De Vuelta bijwonen, Camino de Santiago de Compostela, Wedstrijd Barcelona en tickets voetbal kopen
park, guell, barcelona, stedentrip

Populaire stedentrips

De mogelijkheden voor een stedentrip in Spanje zijn eindeloos. Bekijk alle mogelijkheden.

Stedentrip San Sebastian, Stedentrip Sevilla, Stedentrip Cordoba, Stedentrip Madrid, Stedentrip Barcelona, Stedentrip Valencia
spanje, accomodatie

Accomodaties

Een geslaagde vakantie begint bij een geweldige accomodatie. Spanje heeft veel te bieden.

Appartementen, Resorts, Aparthotels, Hostels, Luxe vakantievilla's, Hotels, Campings, Vakantiehuizen, Bed en Breakfast
spanje, vakantie

Vakanties

Zon, zee, strand, sport, cultuur of winkelen. Er is een vakantie voor elk van deze opties.

Overwinteren, Last-minute, Vliegtickets, Goedkope vakantie, Groepsreizen, Busreizen, Kampeervakantie, Stedentrip, Autovakanties, Zonvakantie